Zwanger en je huid

Ik ontdekte afgelopen januari tijdens onze vakantie in Nieuw Zeeland dat ik zwanger ben! Ik merkte de eerste verandering in mijn lichaam vooral aan mijn borsten. Onder invloed van het hormoon oestrogeen kunnen je borsten wat meer gespannen en gevoeliger worden. Gelukkig was dat alleen in het begin en eigenlijk mijn enige zwangerschapskwaaltje (tot nu toe). Dat geldt helaas niet voor iedereen.
Zwangerschap kan allerlei invloeden hebben op je huid.

Pigmentvlekken

Bij veel zwangere vrouwen komt hyperpigmentatie voor. Pigmentcellen gaan onder invloed van hormonen extra pigment produceren. Hierdoor worden plekken die van tevoren al bruiner waren dan de rest van de huid en sproeten wat donkerder. Vlekken kunnen bijvoorbeeld ontstaan op tepels, oksels en de lijn tussen je navel en je schaambeen. Sommige vrouwen krijgen echt een zwangerschapsmasker of ‘melasma’. Dan zitten de vlekken op het voorhoofd, op de wangen, onder de ogen en rondom de mond (als een snorretje). Vrouwen die de pil slikken kunnen dit soms ook al wat zien gebeuren. Dit komt echt door de hormonen en trekt vaak na de zwangerschap weer weg. Vrijwel het enige wat je kunt doen om dit te voorkomen is je huid extreem goed tegen de zon beschermen. Dat vind ik natuurlijk ook belangrijk wanneer je niet zwanger bent. Je huid beschermen tegen de zon is ook de beste manier om rimpels te voorkomen! Let er verder op dat je dan wel genoeg vitamine D binnen krijgt. Deze zit vaak wel in het supplement dat je slikt voor foliumzuur.

Vette huid

Was ik net zo blij dat ik van mijn puberteitsacne af was, begint het gewoon weer op nieuw! Ik moet zeggen dat ik mijn huid niet veel onrustiger vind dan anders hoor, maar er zitten altijd wel hier en daar wat pukkeltjes. Ik gebruik milde reinigingsproducten omdat een huid met acne altijd wat gevoelig is. Dus ik ga ook niet te fanatiek scrubben! Zachte exfoliërende producten met een lagere concentratie fruitzuren verwijderen wel zachtjes de dode huidcellen. Te sterke zuren kunnen ook weer de pigmentvorming stimuleren… Als mild reinigen en zacht exfoliëren niet helpen, kan een antibioticakuur helpen, maar daar zit je tijdens je zwangerschap eigenlijk niet direct op te wachten.

Rode huid

Tijdens de zwangerschap maak je extra bloed aan, dus ook de doorbloeding in je huid neemt toe. Tot nu toe zijn dat bij mij nog wel mooie blosjes, maar je kunt daardoor echt rode vlekken krijgen, spinnetjes (spider naevi) of couperose. Je kunt er niets aan doen om dat te voorkomen. Het kan na de zwangerschap minder worden, maar anders is het met laser te behandelen.

Jeuk

Doordat je huid tijdens de zwangerschap oprekt en soms wat droog is, kun je flink de kriebels krijgen. Een lekkere scrub op basis van olie helpt tegen de droogte en verwijderd dode huidcellen. Het beste is om daarnaast veel crèmes te smeren om je huid gehydrateerd en soepel te houden.

Striae

Zwangerschapsstriemen zijn helaas ook iets waarvoor je aanleg kunt hebben. De kans erop is groter wanneer je jonger bent tijdens je zwangerschap. Tijdens mijn pubertijd heb ik al wat striae gekregen, dus nu probeer ik dit driftig te voorkomen! Ik probeer mijn huid soepel te houden door twee keer per dag te smeren met olie en crèmes. En daarbij vooral ook mijn borsten, rug, billen en benen mee te nemen want ook die huid gaat oprekken! Ik probeer daarbij veel avocado’s en vette vis te eten en cocoswater te drinken om mijn huid en lichaam van binnenuit te hydrateren en te voeden. Als de strepen er eenmaal zitten,is er helaas niet veel meer aan te doen, dus voorkomen is altijd beter!

Kortom, met een beetje gezond verstand komt je huid redelijk ongeschonden de zwangerschap door. En: niets is zo slecht voor jou en je baby als stress, dus vergeet vooral niet te genieten!

Liefs, Willeke

CONTACT INFORMATIE

ZenBeautyZone

Louis Pasteurstraat 10-S
Eerste verdieping
7415 EP Deventer
BTW nummer: NL001587598B82
KvK: 08127847

Telefoon 06-29045096

E-mail info@zenbeautyzone.nl

Openingstijden schoonheidssalon:
Maandag  –  09.00 – 18.00
Dinsdag  –  Gesloten
Woensdag  –  09.00 – 18.00
Donderdag  –  09.00 – 21.00
Vrijdag  –  Gesloten
Zaterdag  –  09.00 – 17.00
Zondag  –  Gesloten