Jeukende huid bij sporten

Zo af en toe krijg ik tijdens het hardlopen een beetje de kriebels. Jeuk! Dat begint wanneer mijn huid warm wordt en begint te zweten. Nooit erg storend en ik heb eigenlijk nooit bedacht om daar een stukje over te schrijven. Totdat een collega mij laatst vertelde over haar jeukende huid tijdens het sporten wat gepaard gaat met rode en witte bulten. Vooral op haar billen en benen. Als ze bijvoorbeeld binnen gaat sporten en daar naartoe is gekomen op de fiets, reageert haar huid op de temperatuurswisseling. Haar huid voelt warm aan en jeukt heel erg. Ook tijdens het sporten en zeker wanneer je bijvoorbeeld een oefening doet waarbij je zit.

Is dit ernstig? Nee, gelukkig niet! De reactie van haar huid is een vorm van netelroos, dit ontstaat vaak als een reactie op een bepaalde allergie of een reactie op prikkels zoals inspanning. De klachten verdwijnen vaak vanzelf. Foto’s van de huid van mijn collega:

Als de huid koud is:

netelroos_koude_huid

De huid na het sporten (bij warmte):

neterloos_na_sporten_warmte

Tips bij jeuk tijdens het sporten:

* Zorg voor een goede warming up en cooling down voor minder grote temperatuursverschillen;
* Wacht met douchen of douche met lauwwarm water in plaats van warm en uitdrogend water;
* Vraag (hooikoorts-)tabletten van de huisarts en neem die vlak voor het sporten;
* Draag ademende sportkleding en geen synthetische stoffen;
* Draag ademende sportschoenen, dit voorkomt vochtige voeten en irriterende voetschimmel;
* Gebruik geen (sterk geparfumeerd) wasmiddel als je hier gevoelig voor bent;
* Bescherm je huid tegen (jeukende) droogte door je goed in te smeren met neutrale crème of lotion die niet irriteert maar hydrateert;

Medicatie
Het kan voorkomen dat je medicatie de boosdoener is van jeuk. In sommige gevallen is uitslag bij het sporten een bijwerking van bijvoorbeeld antibiotica.
Gelukkig is je antibiotica- of medicatiegebruik vaak van tijdelijke aard. Hier zouden de hooikoortstabletten (antihistamine) weer een reactie kunnen voorkomen.

Blijvende klachten
Vaak is jeuk tijdens of na het sporten onschuldig en kun je het eenvoudig voorkomen of verhelpen. Ook als het iedere keer dat je sport blijft voorkomen maar vanzelf weggaat, hoeft er niets aan de hand te zijn. Blijven de klachten, of lijken ze steeds erger te worden, dan kan er iets anders zijn waardoor ze ontstaan. Het kan in dat geval een serieuze(re) allergie of een andere reactie van je afweersysteem zijn. Bezoek dan dus een dokter.

Binnenkort ook een blogje over jeuk door het gebruik van cosmetica!

Liefs, Willeke

CONTACT INFORMATIE

ZenBeautyZone

Louis Pasteurstraat 10-S
Eerste verdieping
7415 EP Deventer
BTW nummer: NL001587598B82
KvK: 08127847

Telefoon 06-29045096

E-mail info@zenbeautyzone.nl

Openingstijden schoonheidssalon:
Maandag  –  09.00 – 18.00
Dinsdag  –  Gesloten
Woensdag  –  09.00 – 18.00
Donderdag  –  09.00 – 21.00
Vrijdag  –  Gesloten
Zaterdag  –  09.00 – 17.00
Zondag  –  Gesloten